Kameratredning - nødvendig kunnskap for alle padlere

Av: Harald Rishovd (C)


Alle kajakkpadlere må regne med å velte, og bør derfor lære seg å komme ombord i kajakken igjen når det skjer. Denne artikkelen handler om kameratredning - hvordan to padlere kan samarbeide om tømme den veltede kajakken og få den som ligger i vannet ombord igjen.


Kameratredning er veldig enkelt å lære seg, og fungerer godt nesten uansett forhold. Men som alle andre sikkerhetsteknikker må du både lære kameratredningen grundig, trene på den til det sitter og så trene enda litt mer.


Artikkelen er tidligere trykket i bladet Padling, se www.padlesiden.no


Samarbeid og kommunikasjon

Stikkordene for en vellykket kameratredning er at padlerne snakker sammen og har arbeidsoppgaven klar. Den padleren som sitter i kajakken må ha oversikten over situasjonen, blant annet sjekke hvordan den som ligger i vannet har det og hvor åra til vedkommende er.

Bilde 1:

Padle til den veltede kajakken, plasser deg slik at den ligger 90 ° mot siden av din kajakk. Feste din egen åre i en kuhale, stikk den innunder dekkstrikkene eller hold den som Rune viser på bildet. Grip så tak i baugen på den veltede kajakken, og snu den på rett kjøl. Be samtidig den padleren som ligger i vannet om å svømme til baugen på din kajakk og stabilisere den som Margit gjør mens du drar den veltede kajakken inn over din. Obs! Dette sliter mye på dyre neoprentrekk. Bruk et rimelig nylontrekk når du trener.


Bilde 2:

Trekk den veltede kajakken inn over sittebrønnen på din egen kajakk, og tøm ut vannet ved å snu kajakken. Har kajakken du skal redde et vanntett skott bak setet, blir den så godt som helt tom for vann når du har løftet opp baugen. Obs! Det lønner seg å velte kajakken vekk fra bølgene, slik at den ikke tar inn mye vann når du snur den tilbake igjen.


Bilde 3:

Plasser så den andre kajakken butt i butt med din egen og trekk den opp mot deg slik at du kan gripe kajakken sikkert ved sittebrønnen og stabilisere den mens den andre padleren klatrer ombord.


Bilde 4:

Personen i vannet svømmer nå på utsiden av sin egen kajakk, og tar fatt i dekket/dekkslinene på kajakken like bak sittebrønnen. Har vedkommende lange armer, er det også greit å strekke seg over egen kajakk og heller gripe fatt i din. Vedkommende svømmer så føttene opp i overflaten, og sparker/trekker seg inn over akterdekket til føttene kan stikkes inn i sittebrønnen.


Bilde 5:

Den veltede padleren vrir seg så mot redningsbåten og støtter seg til den mens han/hun skyver seg ned i sittebrønnen, vrir seg rundt og setter seg opp. Her er det viktig at redningspadleren stabiliserer den veltede helt til vedkommende har fått på trekket, grepet tak i åra og ikke minst summet seg litt. Slå av en prat, forsikre deg om at den du har reddet har det bra og er klar for å padle videre før du slipper kajakken hans/hennes.


Basiskunnskap

Kameratredning er viktig og ikke minst morsomt å lære, og trening på denne og andre redningsteknikker åpner en ny verden av muligheter for ivrige padlere. Ikke vær redd for å velte og trene på redning, men gjør det under kontrollerte former sammen med andre - i tilfelle du skulle mislykkes.


Gå på padlekurs

Larvik Padleklubb arrangerer nybegynnerkurs og havtrening der sikkerhetsøvelser er i fokus. Sjekk terminlisten vår her.