Cowboyentring – den raskeste selvredningsteknikken

Av: Harald Rishovd (C)

Alle padlere bør beherske gode teknikker for selvredning. Dette kan gjøres på flere måter, enten med flottører som festes i kajakken, åreposer som gir årebladene ekstra oppdrift eller med den teknikken som denne artikkelen handler om; Cowboyentring. Artikkelen er opprinnelig skrevet av undertegnede for bladet Padling, og gjengis med deres tillatelse.

Diskusjonene rundt forskjellige selvredningsteknikker og hvilke som er best går friskt på diverse padlefora. Det er ikke noen fasit på dette, lær deg den teknikken du tror mest på, men lær den skikkelig. Undertegnede tror mest på Cowboyentring eller re-entring av kajakken og så rulle. Førstnevnte forklares her, sistnevnte kommer i egen artikkel i neste nummer av Padling.

Hvorfor Cowboyentring

Det viktigste argumentet for Cowboyentring er etter min mening farten. Ingen andre teknikker får deg så raskt tilbake i kajakken igjen etter en velt der du har vært i vannet. I tillegg krever teknikken ikke noe ekstra utstyr, noe som er en stor fordel under krevende forhold der det kan være tungvint å blåse opp en årepose eller feste flottører. Men her strides det altså, mitt tips blir derfor å lære flere teknikker og så vurdere hvilken man synes fungerer best for eget behov, ferdighet, fysikk og kajakktype. Det viktigste er at man blir sikker på selvredning!

Egnede kajakktyper

Cowboyentring kan for så vidt benyttes med de fleste kajakker. For eksempel er det mange racerkajakkpadlere som er svært dyktige og raske til å komme seg om bord i konkurransekajakken igjen. Men utformingen på kajakken har en del å si for de fleste av oss. Jeg foretrekker en relativt stabil havkajakk med nøkkelhullformet sittebrønn som er lang nok til at jeg kan sette meg på setet først og så la beina følge etter. Metoden er betydelig vanskeligere om man først må stikke føttene ned i sittebrønnen og så la baken følge etter. I tillegg må akterdekk og sittebrønnsargen være sterke nok til å tåle belastningen av padleren.

Cowboyentring bilde1: Tøm kajakken for vann

Svøm til tuppen av kajakken og løft denne opp så vannet rennet ut. Obs: Dette fungerer best med havkajakker med vanntett skott bak setet. Har du kajakk uten skott bør tomrommet under akterdekk fylles med luftsekker og/eller bagasje i vanntette pakkposer.

Cowboyentring bilde 2: Entre kajakken på akterdekket

Feste åra til en kuhale hvis du ikke har årestrikk, eventuelt kan du holde åra som Øyvind gjør på bildet. Kuhale er et kraftig strikk med stor karabinkrok i den ene eller begge endene, festes som oftest på framdekk like foran sittebrønnen og kan brukes til å holde åra på plass under redningsaksjoner, feste seg til andre kajakker osv. Svøm så til kajakkens akterdekk, grip tak i kajakken og trekk deg innover dekket på magen.

Cowboyentring bilde 3: Trekk deg framover

Trekk deg så framover mot sittebrønnen mens du har overkroppen mot akterdekket og samtidig holder hodet lavt. Spark i vannet med føttene godt ut til siden, dette stabiliserer kajakken veldig. Mange drar trekket opp og holder sikkerhetssnora mellom tennene for å unngå at trekket henger seg fast i lokkene på lastelukene. Obs: Et rent akterdekk er viktig for rask cowboyentring, gjør det til en vane å feste reserveåra på framdekket.

Cowboyentring bilde 4: Baken først

Trekk deg så langt fram at du er klar til å sette baken ned på setet mens du fremdeles holder hodet og overkroppen lavt. Har du god balanse kan du så sette deg ned på setet mens du setter deg opp i overkroppen.

Cowboyentring bilde 5: Føttene stabiliserer

Hold fremdeles føttene godt ut til siden. I denne fasen liker jeg personlig å gripe åra og sculle/stabilisere mens jeg løfter føttene inn i kajakken, men mange av mine padlekompiser (de med god balanse) bare løfter føttene om bord uten å bekymre seg om balansen og støtte fra åra. Obs: Det å ha føttene ute i vannet gir overraskende mye stabilitet. Bruk den ene foten aktivt mens du løfter den andre om bord i kajakken.

Cowboyentring bilde 6: Nå er du klar til å padle

Når du sitter trygt i kajakken er det bare å feste trekket og så gripe åra og padle av gårde. Obs! Fart og bestemt utførelse er viktige stikkord. Tren MYE på cowboyentring under kontrollerte forhold med selskap av noen som kan bistå deg, også når det er grov sjø.

Øvelser

Når du synes tradisjonell cowboyentring går lett, er det tid for å improvisere. Kom deg opp foran sittebrønnen, sitt på dekket mens du padler, legg deg på akterdekk og padle bakover. Her er det bare fantasien som setter grenser, uansett så vil slike øvelser gi deg bedre balanse i kajakken og større forståelse av teknikken. Sønnen til en bekjent av meg kan gå fram og tilbake på fram- og akterdekk, og det må vel være det ultimate beviset på god balanse?

Delta på kurs (avsnittet er forandret i forhold til artikkelen i Padling).

Cowboyentring er som nevnt bare en av flere metoder for selvredning. Artikkelforfatteren er en stor tilhenger av aktiv trening på sikkerhetsteknikker, og anbefaler alle padlere å delta på kurs eller klubbtreninger i regi av Larvik Padleklubb. Terminlista finner du her