Kajakkteknikk for begynnere: Lavt støttetak

Tekst og foto: Harald Rishovd(C)


Når du lett kommer deg ut av en veltet kajakk, sitter godt i kajakken din og har tatt dine første effektive fremdriftstak, er det på tide å lære lavt støttetak. Lavt støttetak er en rask og sikker teknikk for å rette opp selv store ustøheter, og gir god trygghet når teknikken beherskes.

Det snakkes om to varianter når padlere diskuterer støttetak; høyt og lavt. Lavt støttetak er det enkleste å lære, og er samtidig det støttetaket som gir minst skademulighet for skuldrene.

Lavt støttetak

Lavt støttetak bruker årebladets bakside til å rette kajakken. Ved en ustøhet presses baksiden av årebladet raskt mot vannflaten. Obs! Det er viktig å gjøre dette kjapt, hvis du presser åra rolig mot vannflaten vil årebladet bare forsvinne ned i vannet, noe som høyst sannsynlig resulterer i en velt.

Bildeserie lavt støttetak

Bildeserien viser Øyvind i et dypt lavt støttetak. Teknikken kan brukes i mange varianter, alt avhengig av hvor mye kajakken krenger. Du bør trene inn det å bruke musklene i midjen, hofta og overkroppen for å ikke bare belaste skuldrene/armene. Skuldrene er dessuten i sin sterkeste posisjon når albueleddet er bøyd og lavere enn skuldra.


Bilde 1: Press årebladet raskt mot vannflaten

Begynne lavt støttetak med å slå/presse baksiden av årebladet kjapt mot vannflaten, mens du vipper kajakken tilbake mot rett plan med åra, hoftene, midja og overkroppen.


Bilde 2: Rett opp kajakken i en myk bevegelse

Bøy deg svakt framover i midjen og senk hodet mot åreskaftet mens du retter opp kajakken.

Bilde 3: Returner til utgangsposisjonen

Når kajakken ligger stabilt returnerer du til utgangsposisjonen. NB! For å senke tyngdepunktet, og dermed gjøre det lettere å rette opp kajakken, er det gunstig å senke hodet mot skuldra på samme side som du tar støttetaket.


Øvelse gjør mester

Du bør trene så mye på lavt støttetak at du utfører teknikken som en refleks om du blir ustø.
Prøv deg fram med ulike grader av krenging i kajakken. Styreteknikker som
baklengs sveipetak og lav telemarkssving også gir samme stabiliserende effekt
som lavt støttetak.


Teksten er basert på en artikkelserie undertegnede har
skrevet for bladet Padling.

DVD tips I: Performance Sea Kayaking av Kent Ford viser grunnleggende kajakkteknikk på en lett forståelig måte. Selges av flere norske padlebutikker.


DVD tips II: Ultimate Sea Kayaking med Ken Whiting viser de fleste teknikker som kan gjøres i en tradisjonell havkajakk, og har samtidig mange flotte sekvenser med lekker turpadling. Selges av Aktiv Fritid.