Kajakk for nybegynnere: Sitt godt, padle riktig

Tekst: Harald Rishovd(C)

Foto: Øyvind Rishovd og Harald Rishovd(C)

Det å sitte godt er viktig både for kontrollen på kajakken og komforten mens man padler, mens effektiv padleteknikk har mye å si for hvor langt og/eller fort du padler. Her får du noen tips for hvordan du enkelt kan effektivisere padletakene dine.

Kajakkpadling handler aller mest om naturopplevelse. Allikevel vil du ha mye igjen for å trene teknikk nå og da. Oppsøk gjerne klubbtreningene der du kan få råd fra dyktige padlere som kan hjelpe deg videre når du er klar for det.

Sitt godt

Første regel er å sitte godt i kajakken. Når du skal kjøpe deg kajakk, bør du velge en som både passer ditt bruksområde, dine fysiske forutsetninger (balanse) og ikke minst din fysiske størrelse. En kajakk som er suveren for padlekompisen på 170 cm og 75 kg passer nødvendigvis ikke deg på 190 cm og 100 kg.

Setet bør være godt å sitte i, og kajakken bør være så høy under dekk at du lett får plass til føttene dine når de plasseres på sparkebrettet/rorpedalene.

Tilpass kajakken

I skjærgårds-, tur- eller treningskajakker med stor sittebrønn, sitter man med beina rett fram, føttene mot sparkebrettet og knærne noe trukket opp i sittebrønnsåpningen. Det er ikke så mange tilpasningsmuligheter i en slik kajakk, det handler mest om å finne frem til rett avstand mellom sete og sparkebrett, samt å eventuelt legge en tynn polstring på sitteflaten i setet. For padlere i alle typer kajakker er det viktig å sitte komfortabelt uten ubehagelige kanter som stopper blodtilførselen ned i beina.

Tett kontakt viktig for havpadlere

En havpadler ønsker derimot ofte ganske tett kontakt mellom knær, hofter, føtter og skrog for best mulig kontroll på kajakken under krevende forhold. Dette kan gjøres på flere måter.

Hvis kajakken har et godt sete og god plass under dekk, kan du begynne med å lime inn tynne celleplast- eller neoprenpolstringer der knærne kommer i kontakt med skroget hvis kajakken ikke allerede har slike.

Ikke lim inn for tykke polstringer, da presses bare knærne mer ut til siden, noe som for noen padlere øker faren for ryggsmerter. Videre kan du feste tynne polstringer i sidekantene av setet om dette er for bredt for baken/hoftene. Her er det også viktig å ikke lime inn for tykke polstringer, det fører lett til numne føtter på lengre turer. Prøv deg fram. Poenget er at du skal sitte komfortabelt fast slik at du ikke vrir deg i setet under krevende padling, men ikke så fast at du blir låst eller på noen måte får problemer med å komme deg ut ved velt.

Riktig avstand til sparkebrett/rorpedaler

Avstanden mellom sparkebrett/rorpedaler og setet er neste steg. I en turracer/skjærgårdskajakk med stor sittebrønn skal du sitte på setet uten at ryggen kommer i kontakt med sittebrønnskanten bak setet og uten at skinnleggen presses mot sittebrønnens framkant. Knærne skal være bøyd litt opp når føttene plasseres mot sparkebrettet.

I en havkajakk skal avstanden være slik at knærne berører skroget på hver sin side, mens tåballene ligger an mot sparkebrett/rorpedaler/fotstøtter. Ikke gjør det så trangt at det er vanskelig å vippe føttene fri fra pedalene for en liten beinstrekk nå og da.

Ryggstøtten

De fleste rekreasjons- og havkajakker som er beregnet for at padleren skal kunne utføre rulla, har et ryggbånd/ryggstøtte i bakkant av setet. Dette kan med fordel være litt slakt når du padler under rolige forhold, og strammere når du vil ha maksimal kontroll på kajakken under krevende forhold, eller ved trening på ulike teknikker.

Effektiv padleteknikk

Når du sitter godt i kajakken, er det på tide å tenke på selve padlingen. Riktig avstand mellom hendene finner du ved å legge åreskaftet flatt over hodet. Flytt så hendene innover/utover skaftet på hver sin side til du har omtrent 90 graders vinkel i begge albuene.

Bruk hele kroppen

Stikkordene for effektiv padleteknikk er å bruke hele kroppen. Det tar tid å lære dette, men mye kan gjøres fra første padletak. Ideelt sett skal du bruke alle de store musklene i overkroppen, midjen, hofta og beina når du padler, men dette er vanskelig å få til i de fleste havkajakker på grunn av den noe låste sittestillingen slike kajakker byr på.

Vridning i midjen

Begynn med å vri deg fram på den siden du skal sette årebladet i vannet. Trekk så åra bakover med ganske strake armer (litt bøy i albuen) mens du vrir overkroppen bakover. Når årebladet kommer til hofta, trekker du det opp av vannet og gjentar taket på den andre siden. Husk å strekke deg fram på den ene siden mens åra trekkes bakover på den andre.

Sitter du ledig i kajakken uten tett kontakt mellom hofter, knær og kajakken, kan du prøve å trekke kneet litt opp samtidig som du strekker deg fram for å sette årebladet i vannet. Rett så beinet ut igjen når årebladet trekkes gjennom vannet, mens du samtidig bøyer det andre kneet litt opp.

Padle med strake armer

På aktivitetslederkurset under Høstsamling Hav på Malmøya i oktober i fjor kom Jostein Tvedten (Larvik Padleklubb) opp med en genial måte å trene inn god vridning i overkroppen på; nemlig å padle med strake armer gjennom hele padletaket.

For å klare å gjennomføre hele taket med strake armer, må du nemlig rotere overkroppen for å føre åra bakover, noe som er identisk med den vridningen man etterstreber under gode fremdriftstak. Prøv selv og se.

Lav åreføring

Den teknikken som kalles lav åreføring er den vanligste for tur- og rekreasjonspadlere som padler rolig og/eller langt. Her føres årebladet frem lavere enn skuldrene, og holdes lavt gjennom hele femdriftstaket. Når du padler med lav åreføring, går årebladet i en bue langs kajakksiden, noe som også gir god stabilitet under krevende forhold. Denne måten å padle på gjør deg mindre sliten i skuldrene enn om åra føres fram i skuldehøyde og taket utføres med åra vertikalt i vannet tettere inntil kajakksiden (kalles høy åreføring).

Avslappet grep

Mange uerfarne padlere holder hardt i åreskaftet gjennom hele padletaket. Dette kan gi vonde underarmer, stive fingrer og i verste fall betennelse i håndledd/albue. Venn deg derfor til å strekke ut fingrene når åra føres fram i luften.

Ikke stress med teknikken

Som nevnt under innledningen så skal du ikke stresse med teknikken. Men du får garantert mer ut av padleopplevelsen om du jobber litt med sittestillingen og lærer deg effektive fremdriftstak.

NB! Artikler kan aldri erstatte kurs med dyktige instruktører. Kontakt klubben eller sjekk terminlista for mer info om neste nybegynnerkurs i Larvik PK.

Teksten er basert på en artikkel undertegnede skrev for bladet Padling.

Anbefalt lesing:

Touring and Sea Kayaking av Alex Matthew og Ken Whiting. Selges hos Aktiv Fritid.