Nybegynnerteknikk del I: Inn og ut av kajakken
Tekst og foto: Harald Rishovd (C)


Stadig flere kajakkpadlere kommer til denne herlige aktiviteten. Derfor har vi laget en egen serie med teknikktips for uerfarne.
NB! Artikkelserien baserer seg på en artikkelserie skrevet av undertegnede for bladet Padling.

Noen ord og uttrykk

En turkajakk består av skroget, eventuelle vanntette skott og lasteluker, sittebrønnen, setet, sparkebrett/rorpedaler, ror og eventuelle dekksliner/strikk og festeanordninger for åreposeredning. Padleren bruker dessuten et spruttrekk som, ved å feste dette rundt livet og rundt sargen (kanten) på sittebrønnen, holder vannet ute fra kajakken.

Wet Exit

Det å komme seg enkelt og greit ut av kajakkens sittebrønn ved en velt kalles ofte wet exit. "Våt utgang" høres vel kanskje ikke like elegant ut på norsk, så vi velger å holde på det engelske her.

Det å lære wet exit er det første alle nye padlere burde lære seg. Dette gjør du greiest på vann som er ca en meter dypt, der en makker kan stå ved siden av kajakken i vannet og assistere deg om det blir nødvendig.

Vent med spruttrekket

Begynne uten spruttrekk. Sitt avslappet mens du lar kajakken velte. Vær sikker på at du har gått helt rundt før du plasserer en hånd på hver side av akterdekket like bak sittebrønnen.

Skyv deg så kjapt ut mens du lar beina følge på. Svøm til overflaten. Her er det viktig å vente til kajakken har gått helt rundt før man skyver seg ut. Begynner du med dette mens kajakken ligger veltet på siden, er det mye vanskeligere å komme seg ut.

Neste steg blir å gjøre det samme med åra i hendene. Nå er hensikten å ikke miste åra, når du kommer opp til overflaten skal du fremdeles holde en av hendene rundt åreskaftet.

Fest spruttrekket

Når du lett kommer deg ut av kajakken ved velt, er neste steg å gjøre det samme med spruttrekket festet. På alle spruttrekk skal det være en hempe/reim i trekkets framkant. Når du fester trekket rundt sargen skal denne hempa stikke fram og være lett å få tak i uten at du må leite.

Ved første velt kan du for sikkerhets skyld holde i hempa når du velter, mens du senere finner hempa ved å føle deg fram etter at du har snudd opp ned. Når kajakken velter, drar du trekket rolig av rundt hele sargen, før du elegant skyver deg ut.

Inn i og ut av kajakken

Neste steg blir å lære trygg entring av kajakken og å komme deg ut igjen uten å velte. Begynn med å finne en brygge, stein eller annet fast

objekt som er omtrent like høyt som kajakken. Legg så åra tvers over akterdekket (like bak sittebrønnen) og brygga eller annet kajakken ligger ved siden av.

Legg vekt på åreskaftet slik at kajakken stabiliseres mot land mens du rolig setter deg på akterdekket eller på setet om sittebrønnsåpningen er stor nok. Plasser så føttene mor fotstøttene/rorpedalene, og du er klar for å padle.

Når du skal ut av kajakken igjen reverserer du bare hele prosessen. Husk at du må vektlegge åra for å stabilisere kajakken.

Pass på kajakken

Det er lett å ripe opp kajakken om du legger den mot steiner eller skarpe gjenstander av metall. Det beste er absolutt en lav trebrygge, men slike finnes dessverre for det meste bare ved klubbhusene til kajakk- og roklubber.



Legge ut fra strender

Til å begynne med er det lettest å legge ut fra og gå opp på sandstrender om du har slike der du padler. Kajakker med senkekjøl eller fast ror skal alltid legges ut med akterstevnen først. Dette er viktig for å unngå å få småstein i mekanismen som kontrollerer senkekjølen, eller for å unngå at roret brekker. Kajakker med hevbart ror kan du godt legge ut med baugen først.

Legg kajakken i vannkanten såpass langt ut i vannet at det bare er baugen som ligger på land. Sett deg skrevs over akterdekket mens du stabiliserer med åra mot bunnen på samme måte som ved entring fra brygge. Når du har plassert deg i kajakken, skyver du fra mot bunnen med begge hendene før du griper åra og er klar for å padle.



Artikkelserien er ikke ment som erstatning for padlekurs, snarere en enkel innføring i utvalgte teknikker.
Forfatteren anbefaler alle nye medlemmer å delta på NPF Grunnkurs.